Het proces

We beginnen met een intakegesprek. Als het gaat om een kind doen we dit bij voorkeur de beide ouders of opvoeders. In dit gesprek wordt er zo breed mogelijk gekeken naar de problematiek, de ontwikkeling van uw kind en de gezinssituatie. 

Daarna zal er een ontmoeting met uw kind zijn. Het is belangrijk dat er een ‘klik’ is: tussen de cliënt (het kind, de jongere, de ouders, de volwassene) en de therapeut. 
Als we het met elkaar ‘zien zitten’ volgen er 4-6 sessies waarin vertrouwen wordt opgebouwd en geobserveerd. 

In principe vindt er na elke 4-6 sessies met uw kind een oudergesprek plaats. Samen bespreken we de bevindingen en het plan van aanpak voor het vervolg traject. 

Methodes

Speltherapie
Voor kinderen is het vaak moeilijk om te praten over moeilijke dingen die ze meemaken of waar ze mee zitten. Spelen is hun manier om gevoelens te uiten en te verwerken. Spelen is de taal van het kind. Door te werken met spel, beelden en creativiteit kunnen kinderen zich veel beter uiten. Speltherapie is een geschikte vorm van therapie voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Oplossingsgericht 
Voor tieners gebruik ik onder andere creatieve vormen binnen de therapie. Respect en vertrouwen staan centraal. Vanuit vertrouwen gaan we oplossingsgericht te werk. Wanneer ging het goed en hoe kwam dat? Zijn die momenten uit te bouwen en hoe dan? Therapeutische interventies en beelden worden gebruikt om inzicht te krijgen in zichzelf, de eigen gevoelsbeleving. Daarna kan deze worden verkend, opnieuw worden vormgegeven en geordend.

Gezin
Als het kind of de jongere een probleem ervaart is dat ook een probleem voor de ouders/opvoeders. Het kan ook zijn dat de ouders/opvoeders een probleem ervaren met hun kind, waardoor het ook een probleem wordt voor het kind. Iedereen in het gezin is belangrijk. Het doel van de begeleiding is dat het gezin weer samen verder kan, met iedereen daarin zijn of haar eigen plek.

EMDR/Traumatherapie

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen die een ingrijpende gebeurtenis mee maakt ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich ‘psychische’ klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstige beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Je spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS).

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor iedereen die last blijft houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Ook kan EMDR worden ingezet wanneer je last hebt van klachten zoals somberheid, gevoelens van angst, vermijdingsgedrag, schaamte, verdriet, schuld of boosheid.

EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere trauma gerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. De ernst van de klachten is afhankelijk van de duur en de intensiteit van het trauma.

Er is veel gecontroleerd internationaal wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werkzaamheid van EMDR en de resultaten daarvan tonen aan dat EMDR een succesvolle methode is. 
Animatiefilmpje over EMDR: 
https://www.youtube.com/watch?v=FubVAveULcU
Animatiefilmpje over EMDR bij kinderen: 
https://www.youtube.com/watch?v=N9zLRIWHaT4

Share by: